Zoldervloer draagbalken

Zoldervloer draagbalken

10-04-24

Bij traditionele boerderijen en oude panden kom je veelal oude balken van eiken- of grenenhout tegen. Ze geven sfeer aan het pand.

Zijn de balken een onderdeel van de dakconstructie ( hoofdconstructie ) van het pand, dan worden ze gebinten genoemd. Deze hebben over het algemeen een hoge bouwhistorische waarde. Indien de balken onderdeel zijn van een zolderconstructie, dan worden het draagbalken genoemd. In de moderne architectuur worden de balken vaak zichtbaar gemaakt. Veelal dienen de balken gerestaureerd of vervangen te worden. Dit kunt u laten doen door René Koole Bouw- & Onderhoudsbedrijf.

Alvorens te starten met de restauratie van de draagbalken is het van belang om te beoordelen of de balken niet te ver verouderd zijn, of er schimmel is opgetreden en of er bruinrot of houtworm in het hout zit.

De balken dienen eerst schoongemaakt te worden. In sommige gevallen zijn de balken geschilderd. In dat geval dient de verf eraf gebrand te worden en dient het geheel goed geschuurd te worden.

Bij dit project werden de draagbalken eerst geschuurd, de scheuren geplamuurd en vervolgens alles in de grondverf gezet. Hierna worden de draagbalken afgelakt. In dit geval is gekozen voor een robijn rode kleur om een zo authentiek mogelijke uitstraling te creëren.

Als alle draagbalken afgelakt zijn, kunnen de planken worden gemonteerd. De planken op de draagbalken vormen de zoldervloer. De nieuwe zoldervloer is opgebouwd uit grenen planken. Grenen is van nature vochtig. Om deze reden is het teruggedroogd naar een vochtigheidpercentage van 10 -12 %. Dit is gedaan om grote kieren tussen de planken te voorkomen. Alvorens de grenen planken te monteren zijn de planken afgelakt. Het is aan te bevelen dit in authentieke kleuren te laten doen. De grenen planken zijn in tele grijs afgelakt.

Is uw boerderij of oude pand aan een renovatie toe? Neem contact op met René Koole Bouw- & Onderhoudsbedrijf voor het maken van een afspraak.

De unieke sfeer van de draagbalken komen door de juiste kleurstelling meer tot hun recht.

Terug naar projecten